Snygga, roliga och praktiska matlador

Snygga, roliga och praktiska matlador

Om man nu ända ska ha matlador kan det ju vara lite roligt att ha en skojig sadan med sig till jobbet. Det kan ju alltid bli ett roligt samtalsämne i lunchrummet och man själv tycker kanske det är lite roligare att plocka fram sin lilla lada. Det finns mängder av roliga och praktiska matlador ute i handeln och här kommer nagra tips pa nagra.

minegendesignadematladaGör din matlada riktigt personlig

Genom att lägga upp ditt eget foto eller bild som sen trycks pa en matlada i din favoritfärg far du en riktigt personlig matlada. Pa Elgiganten kan man ladda upp den bild man vill ha och skapa sin egen matlada. Nagot man ska tänka pa är att bilden/fotot bör vara i sa bra upplösning som möjligt för att det ska vara möjligt att trycka upp bilden pa ladan. Denna matlada passar perfekt att använda till bade smörgasar och att även ha som extralada till exempelvis mellanmal och frukost.

lifefactory-matlada-glas-950Matlada i glas

En riktigt snygg och rejäl matlada i glas och med ett silikonhölje i glada färger utanpa. Den kan bade micras, maskindiskas och frysas in som den är. Den har ett tättslutande lock av BPA-fri plast och rymmer hela 950 ml. Med denna snygga matlada kommer maten att smaka ännu bättre och du hittar den pa Lifefactory.

21-16236-20120724160711_1Akutmatladan

Att man blir hungrig är ju inte sa speciellt konstigt. Med denna lada som är utformad som ett brandlarm far du definitivt en lada som passar ihop med nödsituationen som kan uppsta när man är verkligt superhungrig! Den passar bra att ha som lada till smörgasar eller varför inte en kakburk eller förvaringslada. Den bör inte disks i maskin, köras i mikron eller frysas in. Den är tillverkad i metall och är 21 x 16 x 7,5 cm och du kan hitta den pa roligaprylar.se.

m01426_Ugglelador

Perfekta sma lador som passar kanon till exempelvis snacks och frukt. De är tillverkade i BPA-fri plast, kan maskindiskas men ska inte användas i mikrougnen. Det finns bade runda och fyrkantig att välja pa. Dessa lador är även perfekta om förvaring till smasaker och pysselgrejor. Du hittar de pa www.bluebox.se

purpleFoodbag

En rolig matpase gjord i silikon vilket gör att den är 100 % ateranvändbar. Den tal att diskas i maskin och du kan enkelt rulla ihop den när du har använt den. Den är helt latex- och BPA-fri och ett mycket praktiskt och bra alternativ till den lite klumpigare matladan. Ihoprullad är den endast 4 cm i diameter. Förenkla din matlada med denna matpase fran www.enklareliv.se

car-heating-lunchbox-2Matlada till bilen

En superpraktisk och moderna matlada som är enkel att använda och diska ren. Den har ett praktiskt handtag som gör att du kan bära den med dig överallt och koppla in den i cigarettändaren i bilen sa kan du njuta av en varm maltid även när du är hemifran. I locket har ladan bestickfack – med en plastsked som ingar, en angventil och fyra stängningsanordningar. Ladan har tva oberoende innerfack där det gar att plocka bort det ena. Denna matlada fungerar utmärkt att använda som en vanlig matlada för kall mat men även för uppvärmning. Med det avancerade infraröda systemet för snabb och energisnal uppvärmning tar det ca 10-20 min att värma upp maten beroende pa mängden. Den är luktfri, hygienisk och tillverkad av den typen av plast som är lämplig för livsmedel. Matten pa ladan är ca 23 x 11 x 17 och rymmer ca 1 liter. Det ingar en avtagbar adapter och ladan har tva ars garanti. Köp ladan pa www.roligainredningar.se

frozzypack_matlda_mumin_swim_svartbl-31643981-4997882-orgFrozzypack

En mycket praktisk matlada som är utrustad med kylfunktion i locket. Förvara locket i frysen sa kan du packa din lada pa morgonen och den haller sig härligt fräsch i manga timmar. Den längsta kyleffekten pa ca 7 timmar i rumstemperatur far du om du förvarar locket i frysen i ca 10 timmar. Ladan taler maskindisk men locket ska ej mikras. Den är 19,8 x 13,2 x 8 cm har en volym pa 0,9 liter. Den är tillverkad av BPA-fri polypropylen som är godkänd för livsmedel. Locket innehaller giftfri kylgelé med mycket bra kylförmaga. Du hittar ladan pa http://frozzypack.se/

2-29-002The lunch box

En stilren, snygg, smart och giftfri matlada i rostfritt stal med praktiska bärhandtag och spännen sa att du kan vara säker pa att den haller sig stängd. Ladorna avger varken doft eller smak och utsöndrar heller inga gifter. Haller länge och är lätta att göra rent. Passar perfekt att användas som lunchlada, till picknick, ha snacks i eller att frysa in mat i. Den är 11,5 cm i diameter och 15 cm hög. Kan diskas i maskin men inte användas i mikrovagsugn. Ladan köper du pa http://www.jdots.se/

sallainajar-55-web-988x654Salladsburk

Ett annat tips när man till exempel ska ha med sig en sallad till lunch är att det gar alldeles utmärkt att fylla olika grönsaker i en glasburk med ett tätsittande lock. Börja med de lite tyngre grönsakerna i botten och fyll sedan upp med dina favoriter. Gott i salladen är ocksa bulgur eller quinoa som du blandar med ajvar relish. Med en liten burk sidan om med en god dressing eller vinägrette sa har du en fräsch och god lunch.

Hygien

Man Washing His Hands — Image by © Royalty-Free/Corbis

Naturligtvis är det mycket viktigt att ha en god hygien när du ska göra din matlada för att undvika att bli sjuk. Om man slarvar med sin hygien utsätter man sig själv för risken att raka ut för mildare sjukdomar som till exempel matförgiftning. Vill det sig illa kan man även drabbas av sadana sjukdomar som kan sätta sig pa njurarna och om man da inte söker vard i tid kan det resultera i dödsfall.

Hur gör man da för att undvika detta? Jo, det viktigaste för att undvika bakteriespridningar, onödigt lidande och sjukdagar behöver man endast tänka pa sin hygien när man ska tillaga sin mat. Följande är bra att tänka pa:

Att alltid tvätta händerna innan du ska laga mat
Att alltid använda nydiskade och separata knivar och skärbrädor för kött och grönsaker
Att se till att det alltid är fräscht och rent där du lagar din mat och naturligtvis även under tiden som du lagar din mat
Att se till att ditt kylskap haller rätt temperatur. Maten haller längre i 4-5 grader än i 8 grader
Att när du ska äta din mat se till sa att maten blir ordentligt uppvärmd och värmen blir jämnt fördelad
Att om du gör storkok se till att du omgaende fryser ner det du tänker förvara. Ett tips är att lägga ner din stängda matlada i kallt vatten och med jämna mellanrum röra om i maten för att fa ner temperaturen sa fort som möjligt. När maten inte längre är het kan du fa in din matlada i frysen där den sen haller länge.
Att om du ska packa till exempel köttfärs i pasar far det inte vara luft kvar i pasarna
Att du tänker pa att alla ravarors hallbarhet minskas ju längre de far sta framme i rumstemperatur. Tänk därför pa att stoppa tillbaka de in i kylen sa fort de inte längre används
Att eftersom vissa ravaror är betydligt känsligare än andra kan det vara bra att läsa pa lite mer. För att ta reda pa vilka och även varför kan du läsa mer pa Livsmedelsverkets hemsida
2943612-pengarStorhandla

Att du en kväll i veckan eller varannan vecka aker iväg och storhandlar gör att du sparar bade pengar och tid. Att ha det som en vana gör vardagen betydligt enklare. När du aker iväg för att handla var och varannan kväll gar det at väldigt mycket onödig tid plus att du oftare blir frestad att handla mer än du egentligen behöver. Om du lite da och da tar dig tid att tänka ut vad du vill äta under en vecka eller kanske tva och inhandlar alla baser till det kan du snabbt komplettera handlingen i närbutiken. Da behöver du inte ödsla en massa onödig tid pa att tänka pa vad du ska äta samtidigt som du handlar. Du minskar ocksa risken för impulshandling av en massa onödiga varor som du egentligen inte behöver.

En viktig aspekt till när du aker iväg för att storhandla är att du sparar pa miljön genom att använda din bil mer sällan. Självklart sparar du väldigt mycket tid ocksa. Att lägga typ en till en och en inkpslista-350_56247271halv timme i veckan/varannan vecka pa storhandling eller en halv timme var och varannan dag är betydligt mer logiskt, eller hur?

Innan du beger dig iväg till butiken för att handla finns det fem gyllene regler du bör tänka pa:

Att aldrig – och da menar jag aldrig – aka och handla när du inte har ätit pa länge och är hungrig. Det är oftast da som alla de onödiga varorna som till exempel godis och snacks kommer med hem istället för den där middagen du skulle handla.
Att du tänker ut innan du gar in i affären vad det är du ska handla sa gar det betydligt snabbare och effektivare och du slipper de okontrollerade impulsköpen som ofta slutar med dalig mat som maste slängas. Alternativt att du har skrivit en handlelista.
Att alltid köpa storpack av sadant som du använder mycket av och sedan frysa in i mindre pasar.
Att du har nagonstans du kan förvara all mat du handlat.
Att du alltid har fryspasar hemma sa att du kan frysa in de varor du inte ska använda de närmsta dagarna.
2342280588Äta klimatsmart

Det har blivit mer och mer populärt och även enklare att äta klimatsmart och innebär lite olika för olika personer. Men alla dessa bidrar pa sitt vis till en betydligt bättre miljö och hallbar planet.

Att inte slänga mat. Det är inte bara dyrt och onödigt utan daligt och dumt för var planet. Försök istället göra nagot spännande av dina sparade rester. Har du alltid dina favoritkryddor hemma är det lättare att fa till resterna pa ett smakfullt sätt. När du ätit dina rester under en tid kan du istället ta de pengar du sparat in pa att köpa ny mat och göra nagot riktigt kul för istället!
Att tänka pa koldioxid-innehallet. Att du tar reda pa och tänker pa koldioxid-innehallet i maltiderna är ocksa en variant av klimatsmart ätande. Vi andas ut koldioxid men det produceras ocksa en hel del i samband med transporten av mat och även med produktionen av maten. Det är pa grund av för mycket koldioxid som värmen pa jorden halls kvar och vart klimat ändrar sig genom att värmen stiger fort.
Att tänka pa att äta säsongsbetonat. Det är ocksa en variant av klimatsmart ätande. Att du alltsa använder dig av de ravaror som är naturliga för de olika säsongerna vilka även innehaller mer näring än de icke säsongsbetonade varorna. Nagot som är bra att tänka pa där är att du antingen till exempel bakar ditt eget bröd eller köper närproducerat bröd och givetvis andra varor fran ditt näromrade. Idag kan du fa hjälp via en app fran Naturskyddsföreningen som heter ”Grön Guide” där du kan ta reda pa vad som är rät just nu. Ladda ner appen som finns tillgänglig för bade iphone och android sa blir det betydligt enklare för dig!
Att köpa fisk som är märkt ”hallbart fiske”. I naturen är det tänkt att fisken ska kunna hinna fortplanta sig pa ett naturligt sätt innan vi äter upp den. Om den tar slut och vi bara äter odlad fisk sjunker näringsinnehallet och blir betydligt sämre med tiden. Idag skyltar manga butiker sa att du enkelt kan hitta rätt till fisk som antingen är MSC-märkt eller märkt med symbolen ”fish for life”.
Att äta mer vegetariskt. Det är det mest klimatsmarta du kan göra för din planet och dessutom billigare. Börja med att äta vegetariskt en dag i veckan och känn efter hur du tycker det känns. Idag finns det väldigt manga och bra vegetariska alternativ som smakar väldigt gott. Ta hjälp av google sa kommer du upptäcka hur manga bra och goda alternativ det finns pa marknaden. Det är en stor skillnad för miljön men bara en liten för dig. Om du absolut inte vill äta vegetariskt kan du köpa svenskt naturbeteskött eller ekologiskt.
Köp ekologiskt! Som vi nyss var inne pa bidrar det till mycket mindre gifter och pafrestningar pa bade var natur och vara djur. Om du känner att du inte har rad kan du i alla fall börja med de viktigaste:
Ekologiskt kaffe. Manga kaffeplantager innehaller manga och giftiga besprutningsämnen som inte är tillatet att använda i Sverige och EU.
Ekologiska mejeriprodukter. Där bidrar du till gladare växtlighet, friskare djur och bättre vatten.
Ekologiska frukter. Bland annat bananer och vindruvor innehaller ofta mycket gifter och besprutningar.
Ekologiskt kött. Bidrar ocksa till gladare växtlighet, friskare djur och bättre vatten.
Byt ut potatisen. Den vanliga potatisen ”King Edvard” är en hart besprutad potatissort. Det innebär ingen större kostnadsomställning.